Brussels Jazz Orchestra & David Liebman

do16.11.06

Het Brussels Jazz Orchestra is de Vlaamse jazztrots. De big band werd in 1993 opgericht door Frank Vaganée, Serge Plume en Marc Godefroid en speelde zijn eerste noten in de Brusselse jazzclub “The Sounds”. Het orkest groeide uit tot een absolute must op de Belgische jazzpodia en het werd hun missie om het Vlaamse repertoire en de Vlaamse solisten te promoten. En zo geschiedde: het Brussels Jazz Orchestra bracht het Vlaamse volk jazz. Maar de ambities van het ensemble reikten verder. Onder de artistieke leiding van Frank Vaganée sloeg het orkest zijn vleugels uit en veroverde het buitenland. Het Amerikaanse jazztijdschrift “Down Beat” stelde in 2004 een wereldranglijst op van ’s werelds beste big bands. Het Brussels Jazz Orchestra kreeg de achtste plaats toebedeeld. Bewezen topklasse dus.

Het BJO wil Vlaanderen ook kennis laten maken met internationale jazzartiesten. Naar de Handelsbeurs brengen ze dan ook een klinkende naam mee. David Liebman besloot zijn leven aan jazz te wijden nadat hij op zijn vijftiende John Coltrane aan het werk zag. In 1970 raakte zijn carrière in een stroomversnelling toen hij bij ‘Ten Wheel Drive’ begon te spelen. Twee jaar later werd hij opgenomen in de groep van de legendarische Coltrane-drummer, Elvin Jones. David Liebman kende een absoluut hoogtepunt in 1973, toen Miles Davis hem uitnodigde om bij zijn groep te spelen. Liebman had de wereldtop bereikt. Net als het Brussels Jazz Orchestra wil hij jazz onder het publiek verspreiden. In 1989 richtte hij de ‘International Association of Schools of Jazz’ op, een jazzschool-netwerk met leden in meer dan 40 landen. David Liebman werd door “Down Beat” uitgeroepen tot een van de belangrijkste saxofonisten van de hedendaagse muziek. Twee toppers op één podium… Tot de jazzvonken ervan af vliegen!

Facts

Het Brussels Jazz Orchestra heeft internationaal o.a. samengewerkt met Maria Schneider, Kenny Werner, Wallace Roney, Kenny Wheeler, Norma Winstone, Tom Harrell, Bob Mintzer, Gustavo Bergalli en Carlos Franzetti.

Naast deze internationale musici werkt het ensemble ook samen met mensen “van bij ons” waaronder Erwin Vann, Bert Joris, Philip Catherine, Paul Michiels en natuurlijk Toots Thielemans.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?