Boris Giltburg (piano)

klassiek
do19.02.15

JONG BLOED

De internationale carrière van de amper dertigjarige Israëliër Boris Giltburg neemt een hoge vlucht sinds zijn eerste prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd van 2013. De pianist vertolkt drie uitdagende werken waarmee Brahms, Rachmaninov en Prokofjev zich als twintiger profileerden als pianist-componist.

Brahms’ derde pianosonate bezit een dubbelzinnige identiteit. Door haar orkestrale neigingen is ze als het ware een versluierde symfonie. Tegelijkertijd toont Brahms er zijn talent om een compositie te bouwen op basis van slechts enkele motieven. Zo klinkt deze sonate als het ‘levensverhaal’ van een thema.

Daartegenover bevat Prokofjevs carnavaleske tweede pianosonate een opeenvolging van de meest verscheiden stilistische personages. Haar emotionele reikwijdte omspant een spectrum van hoogromantische lyriek tot parodie en cabaret. De impact van Rachmaninovs Moments musicaux is dan weer vooral aan diens legendarische vingervaardigheid te danken. Zijn virtuoze pianoschriftuur vormt in deze karakterstukken de imposante toegangspoort tot intense en ontroerende expressie.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?