BL!NDMAN (HYBRID): 'BEYOND / BEHIND'

klassiek
za27.02.16

SPELEN MET TAAL EN TURNTABLES

Voor deze editie van Bl!ndman [hybrid] verzamelt saxofonist Eric Sleichim boeiende musici rond zich. Samen met vocale duizendpoot Claron McFadden, turntable wizard Matthew Wright en cellist Jörg Brinkmann gaat hij aan de slag met materiaal uit het Russisch futurisme.

In tegenstelling tot het Italiaans futurisme focust het Russisch futurisme niet zozeer op plastische kunst maar veeleer op literatuur. Het woord wordt een object op zich dat louter omwille van de klank bestaat, losgekoppeld van zijn betekenis. Tekst wordt gezongen, gereciteerd en geroepen, geprojecteerd en gemanipuleerd.

Aan bod komen de futuristische schrijvers Mayakovski, Kamenski en Pasternak. Het kwartet gaat improvisatorisch te werk, geïnspireerd op futuristische componisten en directe nakomelingen als Stravinski, Antheil en Prokofiev.

Instrumentaal dient de machine als inspiratiebron. De fascinatie voor mechaniek, beweging en snelheid vertalen ze door theremins, speakers, turntables en pure sinustonen. Diepe gorgelklanken van geluidsmachines zijn voor de rekening van de bastuba en contrabas-saxofoon.

Claron Mc Fadden (stem), Matt Wright (turntables, tuba, electronica), Eric Sleichim (sax, elektronica), Jörg Brinkmann (cello)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?