Baba Zula feat. Fred Frith / De Dolfijntjes XL

wereld / flamenco / fado, pop / rock / song
za10.05.14

De eerste editie van Ha’fest wordt feestelijk afgesloten met een dubbelprogramma. De Turkse groep BaBa ZuLa brengt muziek die ze ‘Istanbul psychedelia’ noemen. Voor de gelegenheid brengen ze de geprezen freerocker en cultgitarist Fred Frith mee. Daarna daveren Wim Opbrouck en Wim Willaert door de zaal, met het enige concert dat De Dolfijntjes XL in 2014 zullen geven. Voor de feestneuzen: helemaal aan het einde verzorgt Dj Carlito nog een gevarieerde partyset in de foyer.

BABA ZULA FEAT. FRED FRITH

De Turkse Psychedelica van BaBa ZuLa en het gitaarspel van Fred Frith zijn een perfecte match. Zo houdt Murat Ertel van BaBa ZuLa ervan om Turkse traditionele muziek, buikdansen en psychedelische muziek als ingrediënten te nemen voor een groot waanzinnig feest waar niemand ongeschonden uit komt. Fred Frith is dan weer enorm gefascineerd door de bizarre maten 7/8, 9/8, 9/16. En laat dat nu net de basis zijn voor de traditionele muziek uit Turkije.

BaBa ZuLa is een vaste waarde in het alternatieve clubcircuit in Istanbul. De groep werkte samen met Mad Professor en Alexander Häcke van Einstürzende Neubauten. Bij het grote publiek werden ze bekend als hoofdrolspelers in Fatih Akin’s muziekspeelfilm over Istanbul 'Crossing The Bridge'.

Fred Frith is één van de belangrijkste figuren van de alternatieve rockmuziek. Hij startte zijn carrière bij de Britse progrockband Henry Cow, verhuisde naar New York en werd naast John Zorn een van de belangrijke exponenten van de downtown scene. Hij werkte samen met Robert Wyatt, The Residents, Mike Patton, Bill Laswell, John Zorn, Iva Bittova; om er maar een paar te noemen. Hij begeeft zich even graag in de wereld van de radicale impro, als de rock, jazz of pop.

In Gent heeft BaBa ZuLa alvast zijn schare fans, zo bewees hun optreden in De Centrale. Voor de verjaardag van 25jaar Vooruit kwamen BaBa ZuLa en Frith bijna toevallig op hetzelfde podium terecht. Het was een instant hit. Ondertussen zijn we goed 5 jaar verder en eindelijk kunnen de twee elkaar voor eerst echt ontmoeten.

DE DOLFIJNTJES XL

Ze speelden aanvankelijk enkel covers in Do en in Fa, en zouden zich de Dofatjes noemen. Tot ergens een dolfijn opdook en het finaal De Dolfijntjes werd. Zo luidt de ontstaansgeschiedenis van een van de meest opwindende balorkesten van Vlaanderen, geleid door twee acteur/muzikanten Wim Willaert (Eigen Kweek, Flat Earth Society) en Wim Opbrouck (NTGent, In de Gloria, In Vlaamse Velden,…).

Zelf noemen ze hun muziek: “bitter ernstige accordeon clubhouse, gedoopt in de zwarte ziel van West-Vlaanderen.” In de XL-editie wordt de groep aangevuld met een zeskoppige blazerssectie. En dit zijn niet de minste; er spelen muzikanten bij die hun sporen verdiend hebben aan de zijde van Arno, Flat Earth Society, Fukkeduk, …

Wim Opbrouck en Wim Willaert vierden in 2013 het 20-jarige bestaan van de Dolfijntjes met een tournee in Vlaanderen. Speciaal voor Ha’fest halen ze hun opzwepende liederen, onstuimige teksten en hilarische commentaren nog eens boven. Geniet mee van dit losgeslagen DADA-feest, een perfecte afsluiter van Ha’fest. Bovendien is dit het enige concert dat ze in 2014 geven!

In het kader van

Ha'fest

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?