Autumn Falls 2014: Dawn of Midi, Jozef Van Wissem, Xylorius White

pop / rock / song
vr05.12.14

Autumn Falls Festival geeft een boeiende line-up van alternatieve muziek, die kersverse ontdekkingen combineert met gevestigde waarden. En dat een maand lang! De Handelsbeurs en Vooruit presenteren samen de slotavond.

Ontdek op één avond drie nieuwe bands en ga daarna naar het gratis feestje in Vooruit!

DAWN OF MIDI - 22U15 TOT 23U15

Dawn of Midi lijkt dan misschien wel op een standaard jazztrio, maar hun sound is veel meer dan dat. Met uiteenlopende invloeden uit het elektronische circuit, klassieken als Glass, Reich en Adams en zelfs Marokkaanse polyritmiek brengen ze verrassend dansbare minimal. De band evolueerde van een los en improvisatoir gegeven tot een getraind en strak geheel. De laatste twee jaar namen ze elke repetitie op, wat 150 opnames opleverde. Uit al die uren improvisatie selecteerden ze het beste materiaal voor hun debuut: Dysnomia (2013, Thirsty Ear Label)

"something totally unprecedented " Pitchfork

"brain-bending, seemingly impossible" Rolling Stone

XYLOURIS WHITE - 21U15 TOT 22U00

Xylouris White is een samenwerkingsproject van twee meesters in de hedendaagse muziek. Als eerste heb je drummer Jim White, grondlegger van het geprezen Australische trio Dirty Three uit de jaren 90 en nu geliefd bij grote namen als PJ Harvey, Nick Cave, White Magic, Bonnie Prince Billy en Cat Power. Aan zijn zijde vind je meester luitenist en de absolute trots van Kreta Giorgos Xylouris – overigens de zoon van de bekende Kretiaanse zanger en lyraspeler Psarantonis.

Samen creëren deze hippe anciens een nieuwe en bezwerende blend van melodie en ritme, waar hun jarenlange ervaring en diverse invloeden perfect naar voren komen.

JOZEF VAN WISSEM - 20U15 TOT 21U00

Hoe maak je een bijna vergeten middeleeuws instrument als de luit hedendaags? De Nederlandse luitenist en componist Jozef van Wissem lijkt er wonderwel in te slagen. Na tal van albums bij platenlabels als Important Records en Sacred Bones Records, internationale tours en composities voor films en zelfs het Sims videospel, kent van hij inmiddels de kneepjes van het vak.

Met New York als thuisbasis, toert hij de wereld rond. Naast of samen met zijn minimal luitspel, is hij ook thuis in rock met zijn band Sqürl. In 2013 won hij op het filmfestival in Cannes de Soundtrack Award voor beste compositie bij de film Only Lovers Left Alive van Jim Jarmusch. Je hoort het, hij is werkelijk van alle markten thuis. Het is dan ook halsreikend uitkijken naar wat hij hier in de Handelsbeurs zal brengen.

AUTUMN FALLS 2014

Het bookingsagentschap Toutpartout wordt dit jaar 20, en dat vieren ze. Hun festival Autumn Falls steken ze voor de gelegenheid in een buiten de grenzen van Brussel tredend kleedje. Het uitgangspunt blijft hetzelfde: een boeiende line-up van alternatieve muziek, die kersverse ontdekkingen combineert met gevestigde waarden. En dat een maand lang!

De openingsavond vindt plaats in Antwerpen (Trix) op 28 oktober. De Handelsbeurs en Vooruit presenteren samen de slotavond. Met verrassende bands en een slotfeest in Vooruit. Meer info op www.autumnfalls.be.

Samenwerking tussen Handelsbeurs Concertzaal, Democrazy, Toutpartout en Kunstencentrum Vooruit

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?