Arianna Savall, Petter Udland Johansen & Hirundo Maris

klassiek
di10.12.13

CHANTS DU SUD ET DU NORD

Arianna Savall kreeg als dochter van het wereldvermaarde muzikantenkoppel Jordi Savall en Montserrat Figueras (die vorig jaar jammer genoeg overleed) muziek met de moedermelk mee. Een prachtige diepwarme sopraan en verfijnd spel op de harp zijn daarvan de getuigenis.

Met haar groep Hirundo Maris, het latijn voor zeemeeuw, reist ze van de kust van haar geboortestreek Catalonië langs de mediterrane zee de hele peninsula rond tot aan de Noordzee en Scandinavië. Ze werkt daarvoor samen met een Noorse hardanger fiddler speler Petter Udland Johansen. De hardanger is een viool met dubbele snaren, waarbij een set vaste snaren meetrillen met de snaren die bespeeld worden. Daarnaast heeft het ensemble een instrumentarium dat zowel aan traditionele muziek doet denken als aan de klassieke - mandolin, dobro gitaar en percussie.

Over Chants du Sud et du Nord vertellen beiden: “Van in lang vervlogen tijden zijn Noord en Zuid Europa door de Vikings via de zee met elkaar verbonden. Catalanen en Sefardische joden delen hun liefde voor de zee. De zee verbindt mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben”.

Het verhaal vindt haar oorsprong in een oud Catalaans lied ‘El Mariner’ dat de liefde bezingt van een mediterrane schone met een ridder uit het Noorden. De muziek bevat elementen uit de oude muziek en de volksmuziek en wordt gedragen door een breed klankenpallet, zowel muzikaal als vocaal.

Arianna Savall (zang, gothic harp en Italiaanse triple harp) - Petter Udland Johansen (zang, hardingfele en mandoline) - Sveinung Lilleheier (gitaar, dobro en zang) - Miquel Àngel Cordero (double-bass en zang) - David Mayoral (zang en percussie).

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?