António Zambujo

wereld / flamenco / fado
za18.10.14

ANTÓNIO ZAMBUJO

Fadista António Zambujo heeft het grootste respect voor de traditie, maar verrijkt de fado met invloeden van de cante alejentano of de polyfone a capella koorzang uit de regio Alentejo. Hij mocht in 2006 de Amália Rodrigues-prijs in ontvangst nemen. Zijn rijke en verfijnde stem vertolkt meesterlijk de saudade, eigen aan de fado.

De Zuid-Portugees Zambujo ontdekte al vroeg de fado. Hij trok naar de gekende wijk Alfama in Lissabon, waar de gitarist Mário Pacheco hem opviste. Al snel zong hij in de bekendste huizen van deze mythische fadobuurt, toerde met de musical Amália over het leven van fadolegende Amália Rodrigues en startte een solocarrière van internationaal formaat.

In 2002 maakte hij een eerste van vijf cd’s, met eigen composities en invloeden van de cante alejentano. Op zijn meesterlijke vijfde album Quinto (2012) zingt hij Braziliaans werk en hoor je brede invloeden van Chet Baker tot Veloso. Je krijgt een subtiele mix die zowel traditioneel als vernieuwend is, doortrokken van ritmes uit Rio en van de zachte weemoed eigen aan fado.


Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?