Alexandre Cavaliere Quintet: Manouche

jazz
do22.01.15

MANOUCHE VAN DJANGO REINHARDT IN NIEUW KLEEDJE

Als twaalfjarige verblufte violist Alexandre Cavaliere met zijn muzikale virtuositeit en beheersing van de gypsy swing. Anderhalf decennium later laat hij horen dat je nog altijd creatief aan de slag kan met het intimiderende nalatenschap van de grote Django Reinhardt, de grondlegger van het genre. Zigeunerjazz en bebop worden samengesmolten tot een onweerstaanbaar bruisende mix.

Net als meestergitarist Bireli Lagrene kende de carrière van Cavaliere een blitse start. Stilistisch kan je verwijzen naar andere groten van het genre, zoals Roby Lakatos en het Rosenberg Trio. Cavaliere reisde jarenlang het internationale concertcircuit rond. Na een pauze van een paar jaar, is hij terug met een kwintet waarmee hij de manouche van Reinhardt anders verpakt.

Dat leidt tot een virtuoze cocktail. De melodische rijkdom van de musette en zigeunermuziek worden gecombineerd met de vingervlugge, revolutionaire jazzvariant van na het swingtijdperk. Daardoor krijg je zowel het swingende en volkse aspect, als het doorgedreven improviseren. Het bewijs dat ook deze traditie nog opgefrist kan worden.

Alexandre Cavaliere (viool), Walter Gonella (gitaar), Manu Bonetti (gitaar), Vincent Bruyninckx (piano), Jean-Louis Rassinfosse (contrabas)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?