Reinbert de Leeuw

klassiek
wo23.11.16

REBEL SPEELT REBEL

Reinbert de Leeuw is altijd een dwarsligger geweest. Als dirigent en componist schopte hij eind jaren 60 tegen heel wat heilige huisjes en ook aan de piano vermeed hij de platgetreden paden.

Zijn intussen legendarische opnames van Erik Satie’s pianomuziek waren gedurfde interpretaties van al even gedurfde muziek, want de ene rebel is de andere waard.

SATIE

Dat Erik Satie een eigenzinnig mannetje was, is een understatement van formaat. In een tijd dat Mahler en Bruckner hun symfonische bombarie op de wereld los lieten, kwam hij met verstilde pianostukjes van een haast middeleeuwse eenvoud voor de dag; miniaturen die weigerden te schreeuwen maar een onvatbare en volslagen eigengereide schoonheid in zich droegen.

DE LEEUW

Toen de Leeuw zijn Satieopname uitbracht, viel het mensen vooral op hoe traag hij speelde. Niet meer dan normaal vond de pianist. Volgens hem was net het totale gebrek aan ontwikkeling de essentie van Satie’s muziek: ‘Kijk naar de partituur. Bijna altijd staat er Très lent, wel eenenveertig keer na elkaar soms’.

Uitstekend, meneer de Leeuw, neem uw tijd.

Progamma

Muziek van E. Satie

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Nieuw: Foyer Soiree

De Handelsbeursfoyer verandert op de maandagavonden van Foyer Soiree in een huiselijke club.

Telkens stelt een muzikant of band in een intiem kader een nieuw project voor. Van jong Gents talent tot gevestigde waarden.

Korting à la carte

Kom je wel meer naar de Handelsbeurs? Doe je voordeel vanaf vier concerttickets.

  • 4 of 5 concerten -10% op de basis- of reductieprijs
  • 6 of 7 concerten -15% op de basis- of reductieprijs
  • 8 of meer concerten -20% op de basis- of reductieprijs

Bestel à la carte online ▸